Megújul az energiacímke!

 

A háztartások energiaköltségei jelentősen csökkenthetők energiahatékony berendezések használatával. Az energiacímke már megszokott és jól ismert jellemző a háztartási termékek csomagolásán, és már több mint 25 éve segíti a fogyasztókat a megalapozott vásárlási döntéseikben.  

2021. március 1-től ez a színes tájékoztató címke megújul!

A változásra azért van szükség, mert a gyártói fejlesztéseknek és a jogszabályi előírásoknak köszönhetően a jelenleg érvényben levő energiaosztályokat a készülékek „kinőtték”: hiába van a címkén a pirostól (legkevésbé energiahatékony) a sötétzöldig (leghatékonyabb) több energiaosztály is, szinte az összes készülék a felső 2-3 osztályba tartozik, vagyis a A+, A++ és az A+++ osztályokba*. Így viszont egyre kevésbé tölti be azt a szerepet, melyre hivatott: hogy segítsen a fogyasztóknak különbséget tenni a piacon kapható készülékek között.

Az energiaosztályok módosulásán kívül fontos változások:

  • az EU 27 tagállamában egységes, nyelvsemleges megjelenést kap a címke
  • termékcsoporttól függően kibővül további a termékre vonatkozó műszaki információkkal (pl. zajszint osztályok)
  • szerepelni fog rajta a termék QR-kódja is, amivel további, a gyártóktól származó adatokhoz juthatunk hozzá bármilyen okostelefonnal az EPREL adatbázis** online felületén.  Ez a funkció várhatóan az új címke bevezetésével párhuzamosan lesz elérhető.

Az új típusú energiacímkét az alábbi 5 termékcsoport esetében kell elhelyezni az üzletekben és az online értékesítéshez :

2021. március 1-től:

1.   mosógépek és a mosó-szárító gépek ((EU) 2019/2014 rendelet)
2.   mosogatógépek ((EU) 2019/2017 rendelet)
3.   televíziók, monitorok és egyéb elektronikus kijelzők ((EU) 2019/2013 rendelet)
4.   hűtők és fagyasztók (beleértve a borhűtőket is) ((EU) 2019/2016 rendelet)

2021. szeptember 1-től:

5.   fényforrások ((EU) 2019/2015 rendelet)

 

Az új energiacímke formátuma, adattartalma:

Új energiacímke 2021. szeptember 1-től

Az új energiahatékonysági címke

 

1.  Gyártó / Importőr megnevezése

2.  Termék neve / cikkszáma

3.  Energiahatékonysági osztály

4.  Átlagos energiafogyasztás / 1000 óra
     (körülbelül ennyi az átlagos éves fogyasztás)

5.  Termék QR kódja EPREL adatbázishoz

Jó, ha tudjuk, hogy a világítótesteken 2019. decembere óta már nem kötelező az energiacímke használata. 2021 szeptembertől a jogszabály értelmében a hangsúly a fényt ténylegesen kibocsátó fényforrásokra kerül: energiacímkével kell ellátni az önállóan, vagy lámpatesttel együtt, de nem beépítetten forgalomba hozott fényforrásokat.

Azokat a lámpatesteket, melyek nem cserélhető, beépített fényforrással kerülnek forgalomba, kompletten fényforrásként kell kezelni, és ennek megfelelően energiacímkét is fognak kapni.

 
Fentiek figyelembevételével az általunk forgalomba hozott termékek a szabályozásnak megfelelően 2021. szeptember 1-ig a változatlan energiacímkékkel lesznek ellátva.

A címkék jelenlegi adattartalmával kapcsolatban tájékozódjon honlapunkon: itt.

 
 
Források: https://ec.europa.eu/ ; www.applia.huwww.muszeroldal.hu 
Vonatkozó jogszabályok:

 

 

*     EEI osztályok
A fényforrások és lámpatestek energiafogyasztásának jellemzésére használt, az Európai Unióban alkalmazott és szabványosított osztályozási rendszer. A lámpatesteket és a bennük alkalmazott előtéteket a teljes lámpaáramkör energiafogyasztása alapján jelenleg A++ – E osztályokba sorolják. (A++ osztály jelenti a legkisebb, az E pedig a legnagyobb fogyasztást)
Az új energiacímkék legfontosabb változása, hogy megszűnnek a +-os energiaosztályok. A legmagasabb energiaosztály az A osztály lesz, így a mostani A+ és A besorolású fényforrások tényleges fogyasztásuktól függően alacsonyabb (B vagy akár C) osztályba is kerülhetnek.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rosszabbak lettek a fényforrások, sőt, éppen a fejlesztések és hatékonyabb energiafelhasználású termékek megjelenése miatt van szükség az új és alaposabb differenciálásra!

 

**     EPREL adatbázis
2019. január 1-jétől a gyártóknak, importőröknek az európai piacon történő értékesítés előtt regisztrálniuk kell az energiacímke-köteles termékeiket az EPREL Termékadatbázisban (European Product Database for Energy Labelling).